Comentarii aleatorii

- filtrele sînt opționale
- apasă aici ca să anulezi filtrul

Format: 2017
 • Sixtus "cînd chiar că"?!

  "cînd chiar că"?!

  pentru textul : introfanie de toamnă II de
  __________________________________________________
  28 Oct 2011
 • Ecaterina Bargan

  sunt unele disonanțe de ți se încîlcește limba la citire ("monștrilor lor", "fi frică", "maculăm albul"), dar și imagini faine: cînd nu iubim nici măcar nimicul zilei de mîine/ sau diferențele dintre noi; în care/ ne anesteziem ultimele versuri lizibile/ ca să nu ne doară/ frica lor de a spune ceva; comparația cu aurul topit în craniu și cuvintele care curg în urechi nu prea sună bine acolo, așa. și enumerația din str urm este fragilă. de parcă ar fi un discurs plictisitor la tribună, de-al unui politician ratat. ultima, evidențiată, e super. sincer îți spun.

  pentru textul : de ce ar trebui de
  __________________________________________________
  22 Iul 2008
 • bobadil blowing in the wind

  nu intru în semnificația mult mai adâncă a vorbelor lui Dylan... citate aici fără a fi citate pentru cine habar n-are desigur, dar mie interviul ăsta mi se pare chiar un vânt, are dreptate intervievatul!
  fără blowing, fără in the, ci pur-și-simplu un vânt care aici, în virtual, noroc că doar adie nu și miroase

  pentru textul : interviu de
  __________________________________________________
  24 Iun 2013
 • a.a.a. - ... -

  Iulia, cum am spus - poate neclar - şi în primul comentariu, ştiu de mult că densitatea punctelor de suspensie e toxică, deci îţi dau dreptate de pe acum. Mă rog, nu ştiu cât ţie sau principiului la care făceam referire mai înainte. Cineva, nu mai reţin cine, spunea că scriitorul slab se recunoaşte după câte puncte de suspensie pune. Dar revin - scena aia (şi doar aia) e de asemenea natură încât cere acele puncte, iar principiul trebuie încălcat. Mai mult de atât nu mai am ce să zic.

  pentru textul : Leagănul roşu (fragmente roman - 3 -) de
  __________________________________________________
  02 Sep 2014
 • bobadil

  Revin la palma Arancăi cu o singură întrebare, cum adică "departe de titlu"? Deoarece la celelalte "etichetări" "plat, zgomotos, pasaje melo" (ce-o fi aia melo, melodramatice sau meli-melo?) nu am cum să răspund rezonabil. Oare textul nu are nimic de-a face cu legenda lui King Arthur? Nu i s-a spus acestuia pe patul de moarte ca excalibur "has gone underwater"? Iar nu este râul oare cel care ne poartă pe apele sale spre moarte? Acest text ar fi mai bine să fie șters de la recomandate iar contul meu suspendat temporar pentru ca Doamna Marina Nicolaevna să-și regăsească mult-râvnita auto-suficientă liniște. Andu

  pentru textul : excalibur de
  __________________________________________________
  03 Mai 2007
 • Nelu Jorz

  O epică a poeticului, deloc deranjantă, în această spunere/monolog de dragoste, metaforizată, în finalul poemului, de parcă întregul text ne-ar pregăti pentru aceasta. Ultima strofă, care și singură poate fi un poem, este cea mai realizată, estetic. Cu amiciție,

  pentru textul : gravură rupestră cu femeie și măr de
  __________________________________________________
  08 Oct 2008
 • Virgil

  queen margot, dar dumitale ti-a "spus" vreodata leopoldina balanuta "masura, masura, masura"? Ca, dupa cum stii, esti faimoasa tocmai pentru lipsa de masura (pe linga alte lipsuri cum ar fi cea de bun simt in modul in care vorbesti despre editorii Hermeneia). Cu dumneata oricum am vorbi tot prost este. I-am lasat pe ei (a se nota ca nu am strigat dupa nimeni si nu am tratat pe nimeni ca sluga pe hermeneia - aveti un limbaj mitocanesc si o atitudine mirlaneasca queen margot, asta ca sa nu mai vorbesc despre distorsionarea realitatii), deci i-am lasat pe ei sa intervina pentru ca este treaba lor in primul rind si pentru ca incerc pe cit se poate sa nu dau pricina nimanui sa ma acuze de injustete. Mi se pare insa ridicol sa numesti scandalul pe care il incepi drept... "demers literar". Hai sa fim seriosi, chiar in halul asta am ajuns?! La fel, daca queen margot ar fi fost atenta ar fi observat ca abereaza (dar e cam dificil sa fii atent cind aberezi) spunind ca eu as fi atacat acest text din cauza interventiei ei. As fi facut-o oricum. Sint multe alte texte sub care intervin si imi spun parerea. La fel de aspru. Nu are si nu a avut nici o legatura cu interventia ei. Acuzatia are logica doar pentru ea. In ce priveste peroratiile de-a dreptul vadimiste cu "hermeneia nu e a mea, nu e a voastra, ...blah, blah, bla..." imi rezerv dreptul unui ris sanatos. Doamna margot, queen sau nequeen, eu zic sa incetati sa va mai luati chiar asa de mult in serios. Dauneaza, si la ten si la sanatate. Ati luat-o rau pe aratura. Lasa-ti posteritatea judece si lasati-ne pe noi sa ne facem treaba. Si luati o gura de apa rece sa va mai racoriti. In ce priveste ce drepturi am sau nu am eu (doamne, abia ma pot stapini sa nu ma inec de ris) nu mai zic nimic. E de-a dreptul caragialesc ce scrieti. Pe bune, nu ne confundati cu o sala de spectacol. Nu sinteti pe scena. Coboriti cu picioarele pe pamint. Iar in ce priveste viitorul Hermeneii, eu zic sa nu va faceti grija. Nici fericirea si nici nefericirea mea nu atirna de el. E doar un website, doamna. Nu uitati de paharul cu apa rece. Si putina lamiie. Ajuta la tensiune.

  pentru textul : Descoperirea de
  __________________________________________________
  20 Aug 2008
 • Aritmosa

  scufița roșie este povestea cea mai marcantă din copilăria mea. aveam un disc mic de vinil pe care îl ascultam la picap și îmi amintesc foarte clar că trebuia întors pe la jumătatea poveștii, exact în momentul în care lupul îi spunea scufiței cu glas tremurător și amenințător "ca săăă teee măăănânc mai biiineee"... :-) mai târziu mi-am dat seama că oprirea poveștii după acel moment avea rolul unei grife psihologice de a te face să întorci discul și să asculți povestea până la capăt, deși o știam aproape pe de rost. aici, la fel ca prin alte părți, am rescris amestecând cu alte lucruri. la acea expresie am lucrat ceva... îmi place să altoiesc înjurăturile ca pe niște energii neînțelese.

  pentru textul : scufița roșie de
  __________________________________________________
  03 Noi 2006
 • a.a.a. Te rog, mai întâi, să te

  Te rog, mai întâi, să te familiarizezi cu regulamentul Hermeneia, apoi, să te rezumi la a posta cel mult un text pe zi!

  pentru textul : Escapadă de
  __________________________________________________
  02 Apr 2011
 • Călin Sămărghiţan Pesemne

  Nicholas, pesemne că nu m-ai înțeles. Eu n-am spus să NU scrii, ci am spus că eu cred că ar fi mai bine să avem grijă ÎN CE FEL scriem. Tocmai pentru că poezia religioasă este cea mai pretențioasă, nivelul discursului ei ar trebui să fie unul dintre cele mai elevate și mai atent elaborate, ca să nu se transforme mesajul exact în opusul a ceea ce autorul ar fi vrut să fie (sau în ceea ce spune Virgil mai sus). Există câteva nume care au ridicat deja ștachete foarte înalte pentru așa ceva. N-ar trebui ignorate.

  pentru textul : despre iubire de
  __________________________________________________
  25 Apr 2010
 • Ela

  NU am afirmat că promovezi false valori, citește corect: competiția agresivă poate duce la false valori. Te rog citește. NU am afirmat că pe site-uri am recenzii. Deși voi avea. Am doar psihocritică literară. Știi foarte bine și asta. Am încredere în tine, în alegerea și promovarea valorilor, și în cum lucrezi, după cum m-am pronunțat mai jos, în comentraiile scrise pentru tine. Nu deforma cuvintele. Mulțumesc.

  pentru textul : Cel mai, Cea mai de
  __________________________________________________
  31 Mar 2006
 • Sancho Panza

  Lea, din pacate nu pot sta toata ziua in faca calculatorului... repet: exepmlifica. eu nu vad nici caracter profanator, nici pornografie. te rugasem sa-ti sprijini afirmatiile cu citate. asa cum o cer regulile oricarui comentariu acuzator cu pretentii de credibilitate, de aici ori de aiurea.

  pentru textul : keep my secret well de
  __________________________________________________
  09 Apr 2008
 • Ela

  erata: fiind vorba numai de lucrurile...

  pentru textul : lucruri pe care le iubesc încă de
  __________________________________________________
  16 Mar 2006
 • bobadil erată

  când de fapt sunt doar anoste, triste, gri

  pentru textul : despre poezie de
  __________________________________________________
  30 Mar 2014
 • a.a.a. - conex -

  Uite un text care mi-a fost amintit de poezia ta: (nu ştiu de ce)

  "Cu genunchii la gura, cu pumnii strânsi,
  Dorm pruncii în pântecul mumelor,
  Gingase semne de intrebare.

  Cu trupul drept, cu fata în sus,
  Dorm mortii în adâncul pamântului,
  Rigide semne de exclamare.

  Ce-or fi aflat? Ce categorici sunt!"

  (Semne, de Geo Bogza).

  pentru textul : Cantata în mi minor de
  __________________________________________________
  24 Ian 2013
 • a.a.a. Melancolic si subtil.

  Melancolic si subtil. Aşa aş vedea finalul:

  "lume magică
  imprimată pe cearșaful ca o piele" - e vorba, evident, doar de gust/percepţie.

  Nice.

  pentru textul : time passing de
  __________________________________________________
  15 Feb 2011
 • Cristina Moldoveanu da, aşa este, singurătatea

  da, aşa este, singurătatea însăşi e o anomalie. O disonanţă, o voce spartă în corul îngerilor din noi înşine. Voi explica puţin metafora mea cu trandafirul. Aveam în copilărie un trandafir extrem de frumos, căţărător pe stâlpul de la intrarea în casa veche a bunicilor. Mai rupeam câte o floare. Este aici o perpetuitate, o continuare a ninsorilor şi a generaţiilor:

  trandafir înalt -
  acelaşi şal al bunicii
  iarnă de iarnă

  Mulţumesc domnule Vladimir!

  pentru textul : Prima ninsoare de
  __________________________________________________
  27 Noi 2013
 • aquamarine oana,

  oana, mi-a plăcut acest poem, mai ales ultima strofă și ideea păsărilor necunoscute care deschid uși către hău, nemurire. un typo la împotobise. am citit cu placere, Daniela

  pentru textul : Epistolară de iarnă de
  __________________________________________________
  16 Dec 2010
 • Sixtus ?!

  Ei si?!

  pentru textul : „Hazardul şi oiştea” de
  __________________________________________________
  27 Iul 2012
 • ovYus

  de obicei ma impotrivesc normei si ostracizarea imi devine casa. deseori crize de identitate lirica si metafizica imi macina nervii, oricum pleostiti a coama varsata pe spate. nu caut aplauzele (o, cata vulgaritate!) si ma indeletnicesc cu obraznicii naive. unele mai scapa si pe situri pseudomorfotic literare (vezi ecranul). desi mi-am jurat ca voi tacea inaintea gloatei, iata ca am mai indraznit o data... mersi de buna vecinatate, andule.

  pentru textul : dreamcatcher de
  __________________________________________________
  04 Aug 2008
 • zapata De fapt, ideea am extras-o

  De fapt,
  ideea am extras-o dintr-un aşa zis eseu. Se pare că am folosit un forceps rudimentar în locul unui instrument fin. Mereu încurc borcanele.
  Mulţumiri sincere pentru popas şi semn, Lisandrule

  pentru textul : Viermii şi El Dorado de
  __________________________________________________
  14 Noi 2010
 • Anonim

  an tan tichi tichi tan... tara, tara, ti... text plin. de poezie, de imagini proaspete, de emotie, de notele si vocile unice ale copilariei. mai ce nostalgici suntem noi vreo cativa pe-aici...

  pentru textul : șase creioane de
  __________________________________________________
  03 Feb 2007
 • batori “Să facem un salt înafara

  “Să facem un salt înafara luminii” în care tu şi cu mine, un el şi un ea, două pronume şi cu noi două patru tăceri, un singur înţeles, doar pentru noi “singurii vii”. “Strada aceasta” pe care ne lăsăm pielea de şarpe cu încetinitorul. Câtă măiestrie, cât detaliu poate să existe într-un “strigăt cu încetinitorul” la Adriana Lisandru în acest poem. Frica vine din cunoaştere, Adriana, iar când vine peste tine ca o avalanşă de metaforă scrobită cu aracet - cum îmi duceam eu fundiţele, la şcoală, pe creştet a învăţătură, aşa îmi privesc viaţa, acum, prin această “măciulie de mac”. Şi din ce par, cu atât devin. Frumos poem. Deosebit!

  pentru textul : contre-jour de
  __________________________________________________
  27 Oct 2010
 • bobadil

  Ideea mi se pare buna ca prolegomene pentru o dezvoltare (poetica sau nu, asta deja ma depaseste) mai larga. Textul de fata este ca un fel de nada, Adriana a sesizat bine, chiar si cu tonul umoristic, faptul ca la sfarsit s-ar cuveni, zic eu, un "va urma". Si ar merita, parerea mea, Andu

  pentru textul : sînt un nesuferit de
  __________________________________________________
  12 Oct 2008
 • Virgil „să fie ora două fix dimineața”... Sună anapoda. „Niște

  „să fie ora două fix dimineața”... Sună anapoda.
  „Niște amici care trebuia să vină” ... În ce limbă este scrisă propoziția asta?
  „Niște amici care trebuia să vină pe la tine și încă vreo câteva cucoane pe care nu le-am suportat niciodată.”... unde este predicatul în propoziția/fraza asta?
  „uitai să-mi dai de covrig”... expresie agramată sau neglijentă

  Eu zic să corectezi textul și să nu mai publici neglijent. Data viitoare voi fi nevoit să îl trimit în șantier fără explicații.

  pentru textul : imagini de lipit pe torpedou de
  __________________________________________________
  18 Apr 2012
 • Sapphire

  Spunea Alma de curând ceva, observ că până la urmă, lăsând la o parte reacția de moment, efectul nu a întârziat să apară. Începi să schimbi. Nu spun de titlurile în engleză, probabil că va trece și asta după ce se va fi consumat suficient necesitatea ta proprie de a le folosi (mă distrează, căutând nu demult un titlu de rubrică, îmi veneau numai titluri în engleză... suntem tributari trebuie să recunoaștem, uzanțelor de fiecare zi). Dar ai reuși să-ți rupi niște bariere, și eu zic că e de bine. Știi ce cred eu că mai poți face? Să încerci să renunți și mai mult la determinări gen "pereții dinspre sud", "degetele altor mâini", "departe fără contur" (aici puteai spune de exemplu direct "plecate fără contur"). Așadar, e de bun augur schimbarea.

  pentru textul : too late for an iron life de
  __________________________________________________
  03 Mai 2006
 • aquamarine Andu, nu știu dacă e o modă

  Andu, nu știu dacă e o modă cu link-urile pe you tube. Eu l-am pus din dorința de a împărtăși ceva care mi-a plăcut sau m-a inspirat. Nu e nimeni însă obligat să dea click pe link. Textul e gândit să stea în picioare și fără videoclip.
  Virgil, nu știu ce treabă au oamenii aici. Pur și simplu mi-a plăcut cum sună aceste cuvinte în germană și așa am vrut eu să conturez atmosfera. Dacă nu ți-a plăcut poemul, abordarea, e ok, pot să înțeleg asta.

  Totuși, îmi pare rău să spun, dar nu voi mai posta aici. Mulțumesc Hermeneiei că m-a suportat , găzduit.

  pentru textul : eine kleine musik de
  __________________________________________________
  16 Dec 2012
 • bobadil parere

  Mi-a placut textul, sunetul poetic, apetitul intelectual al unor constructii cu adevarat charismatice. Insa nu am putut "intra" in text, am fost lasat pe dinafara. Asta pentru ca virgula constructia este "exclusivista", de poem-sintagma si deci mai putin pe gustul meu. Genul acesta de "racitura poetico-intelectuala" nu-mi mai incalzeste "cenusa" demultisor, bashka piciorusele bietelor molii :-) Oricum, finalul nu respecta tonul cu acel "rozandu-si incet" si transforma imaginea in ceva usor hilar, parerea mea. Cred ca "rozandu-si" simplu ar fi mai bine. Altfel imaginea e mai degraba de "sugandu-si incet" si se denatureaza. parerea mea Andu

  pentru textul : picioruşe de molii de
  __________________________________________________
  27 Iun 2009
 • lucian

  ultima strofa este tulburatoare si plina de profunzime. o concluzie a unei vieti pe care autorul o marturiseste aici ca la spovedanie, dar una care se potriveste tuturora si fiecaruia dintre noi.

  pentru textul : Scrum (VIII) de
  __________________________________________________
  27 Iun 2007
 • Lentib erata

  Dar o atitudine, un gest public într-o chestiune naţională înseamnă neapărat acţiune politică iar absenţa lor nu cumva este laşitate în stare pură ?

  pentru textul : 13 – 14 iunie. Piaţa Universităţii. Remember. Pagini de jurnal - Reloaded de
  __________________________________________________
  09 Iun 2010

Pagini